De term coach is niet beschermd. Iedereen die dat wil kan zich coach noemen. Maar wil dat dan zeggen dat een coach nutteloos is? Neen. Een coach stelt pertinente vragen, denkt mee, geeft sturing, stelt opties voor, gaat mee op onderzoek. Kortom: het is een objectieve persoon die je in je kracht zet op het moment dat je twijfelt.
Elke dag nemen we beslissingen. De meeste zijn banaal, bijvoorbeeld: wat neem ik als ontbijt of welke schoenen trek ik vandaag aan? Andere beslissingen hebben een groter effect of ons leven en vragen wat meer denkwerk. Als je een kwestie of vraagstuk te lang overdenkt, dan bestaat de kans dat denken piekeren wordt en je hele doen en laten beïnvloedt. Op zo’n moment is het goed om je uitdaging voor te leggen aan een objectieve buitenstaander. Aan een coach.
Goede coaches helpen
Coaches zijn er voor zowat alles. Je hebt voedingscoaches, bewegingscoaches, lifestylecoaches… Elk brengen ze hun specialiteit en achtergrond mee naar het coachingssessies. Het is belangrijk om te weten waarin de coach in kwestie beslagen is. En om na te gaan of de aanpak van de coach wel bij je past. Als jij op een kruispunt in je leven staat of twijfelt over een belangrijke beslissing of richting die je uit wil, dan neem je niet zomaar de eerste de beste coach onder de arm. Kies voor een goede coach aan wie je echt iets hebt.
Vertrouwen nodig
Neem nu een loopbaancoach. Als je overweegt om te veranderen van job of wil nagaan wat je kan doen om van je huidige job eventueel wél (opnieuw) je droomjob te maken, dan is het belangrijk dat je open en eerlijk kan vertellen wat zich op je werkplek afspeelt en hoe je je daarbij voelt. Misschien zijn er onderhuidse conflicten met collega’s of een dienstoverste. Misschien voel je je onterecht gepasseerd bij een promotie. Misschien vind je dat je niet genoeg gehoord wordt. Spreken over die gevoelens, twijfels, gedachtes… vraagt vertrouwen. Het is belangrijk dat je je 100% op je gemak voelt bij je loopbaancoach. Als er een eerder afstandelijke band is, zal je wellicht niet alles vertellen waardoor je niet het beste loopbaanadvies krijgt dat je nodig hebt.
Coachingstijlen
Sommige coaches luisteren amper en dragen vooral hun eigen oplossingen aan. Maar wat voor de ene werkt of heeft gewerkt, is daarom niet per se de beste aanpak voor jouw uitdaging.
Andere coaches werken sterk volgens de Socratische methode die ervanuit gaat dat alle antwoorden bij de coachee liggen en dat de coach via gerichte vragen de innerlijke wijsheid naar boven moet brengen. Het gevaar is dat dergelijke vraagsessies uitmonden in eenrichtingsverkeer of babbelsessies.
Er is ook nog een derde aanpak. Dat is die waarin de coach actief luistert, open vragen stelt om de situatie in kaart te brengen, de zaak vanuit verschillende perspectieven bekijkt, mogelijkheden opsomt en sturend begeleidt naar een oplossing waarbij de coachee zich goed voelt. En het weer ziet zitten en bruist van de energie.
De derde weg
Die combinatie van open vragen stellen, oplossingsgericht denken en sturend aanwezig zijn, is ook de aanpak van Karel Everaert. “Als je één of meerdere sessies boekt dan is het de bedoeling dat je resultaat hebt. Dat je naar huis gaat met concrete handvaten en een plan”, vindt hij.
Vanuit zijn achtergrond als recruiter en HR-professional is hij het gewend om mensgericht én resultaatgericht te werken. “Als HR-manager was het mijn taak om een analyse te maken, een oplossing te zoeken en een voorstel te doen dat werkbaar is voor zowel de werkgever als de werknemer. Die oplossingsgerichte aanpak gebruik ik nu ook in mijn eigen praktijk”, zegt Karel Everaert.
Pragmatisch en oplossingsgericht
Bij Karel Everaert dus geen oeverloos gepraat zonder einde. “Mensen komen niet naar mij omdat ze op hun honger willen blijven zitten. Ze komen niet om gehoord te worden en oefeningen te doen tijdens de sessies. Neen, ze vragen hulp, houvast en een professionele mening. Die bied ik hen. Ik hou van efficiëntie en oplossingsgericht werken. Daar sta ik om bekend”, onderstreept hij.
Door die pragmatische aanpak en zijn achtergrond wordt Karel Everaert gevraagd als specialist door loopbaancentra zoals Diaspoor.
Meer dan loopbaan alleen
Zijn resultaatgerichtheid maakt Karel ook breder inzetbaar dan alleen voor loopbaanbegeleiding of jobcoaching. Karel Everaert is door zijn analytische en doelgerichte aanpak ook de juiste man voor twijfelende studenten en hun ouders. Zowel middelbareschoolstudenten die niet goed weten welke studierichting of opleiding het beste bij hen past als hogeschool- of universiteitsstudenten die een richting hebben gekozen die uiteindelijk toch niet de beste bleek kloppen aan bij zijn praktijk voor begeleiding en coaching.
Kruidenmix op maat
“Meestal kunnen we in enkele sessies al tot een doorbraak komen. Ik vergelijk het graag met kruiden. Met één kruidsoort breng je een gerecht meestal niet op smaak. Voor de ultieme wow-ervaring en culinaire beleving zijn meerdere kruiden nodig.
Zo is het ook met coaching. De beste coaching is maatwerk, een combinatie van verschillende technieken, vaardigheden en tools. Als die dosis goed zit, als de kruiding perfect is, dan ontstaat power en een optimaal resultaat en zijn zowel de coach als de coachee tevreden. En vooral: dan is de coaching een keerpunt in het leven en welzijn van degene die gecoacht wordt. Dát is mijn streven”, besluit Karel Everaert.
Comentários